Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22, '23 én 2024!

Guerilla Nudge

“Hoe kan Nudging Water Besparen?”

Diede Vendrig

Persuasion Professional

Ook Persuasive Marketingcommunicatie? Neem contact op met:
Diede Vendrig

Hoe een Eenvoudige Sticker in de Keuken ons 1,4 Miljoen Liter Water per Dag kan Besparen

Om de zoveel tijd kiezen wij op kantoor een maatschappelijke uitdaging uit om onszelf in vast te bijten. We ontdekten dat er per dag in Nederland gemiddeld voor meer dan 5,3 miljoen koppen thee water gekookt wordt die niet gedronken worden. Per jaar komt dat neer op 97 verspilde liters per persoon en 1,4 miljard liter in heel Nederland. Dus we koken het, maar drinken het vervolgens niet. Behoorlijk zonde, vind je niet?
Helemaal als je je realiseert dat 1 liter water, dezelfde hoeveelheid stroom verbruikt als een lamp die je 24 uur (!) voor niets laat branden.
Tijd voor verandering dus. Om die reden ontwikkelden we een nudge - een klein zetje om gewenst gedrag te stimuleren - om dit enorme aantal naar beneden te brengen.
We begonnen met de probleemanalyse. Want wat bleken nu de belangrijkste drivers hier? Dat zal ik je vertellen: onbewust gewoontegedrag & gemak. Zonder na te denken gooien mensen de waterkoker vol en knallen hem aan. Zonder überhaupt stil te staan bij de verspilling die daar plaatsvindt. Omdat het een onbewuste gedraging is, moesten we op zoek naar iets om gebruikers even uit die onbewuste modus te halen en het gewenste gedrag makkelijk te maken!

De nudge & het experiment

Vrijwel iedere waterkoker bevat een maattabel met streepjes tot aan 1,5 à 2 liter water. Handig zou je zeggen, maar eigenlijk alleen de doorgewinterde gebruiker zal exact weten hoeveel milliliter er precies in een kopje thee past. Of überhaupt de moeite nemen hier over na te denken.
We ontwierpen daarom stickers die je in 1 oogopslag duidelijk maakten hoeveel je nodig hebt. Deze kun je als gebruiker zelf plakken op je eigen waterkoker. En voor de oplettende lezer, ja er bestaan inderdaad waterkokers die al kopjes erop hebben staan. Maar niet afgestemd op jouw favoriete mok.
En daarnaast: het zelf opplakken helpt je om enerzijds commitment te creëren (ik ga dit doen) en anderzijds een reminder cue te vormen voor ieder moment dat je de waterkoker oppakt om thee te gaan zetten (Oja, ik wilde minder verspillen).

Voor dit experiment hadden we ze alleen zelf al opgeplakt, om niet te verraden wat we onderzochten en zo de data te beïnvloeden. We voorspelden dat er een stuk minder water gekookt zou worden wanneer er, naast de oorspronkelijke maattabel, ook stickers met het aantal afgemeten kopjes op de waterkoker stond.
Maar hoe meet je het verschil, zonder iemand bewust te maken van zijn of haar gedrag bij het gebruiken van een waterkoker? Deze uitdaging gingen we aan en bedachten een schijnexperiment om de aandacht van de waterkoker weg te leiden.
Aan alle deelnemers vroegen we of ze - met de tot hun beschikking gestelde materialen - de onderstaande foto zo precies mogelijk konden namaken.

Uiteraard moesten deelnemers theewater opzetten om bovenstaand voorbeeld te reproduceren. In één kopje zat precies zoveel water als aangegeven op de waterkoker.
De deelnemers verdeelden we over de normale waterkoker enerzijds, en de waterkoker met de stickers anderzijds. Zodra alle participanten van dit onderzoek deze taak hadden afgerond beantwoorden zij nog enkele vragen, onder andere over het doel van het experiment.
De meesten vermoeden een onderzoek naar nauwkeurigheid, maar niemand raadde waar het experiment daadwerkelijk over ging.

Het resultaat: een glas water minder verspild per 3 koppen thee

Na afloop goten wij het overgebleven water af in een maatbeker, evenals het water uit de kopjes zelf - mogelijk hadden sommige deelnemers de kopjes voller ingeschonken dan anderen. Waar het water dat uit de kopjes overbleef in beide groepen nagenoeg gelijk was, bleef er in de waterkoker zonder stickers gemiddeld 195 ml meer water over dat dus ‘voor niets’ was gekookt.
Met andere woorden: er werd bij elke poging om thee te zetten gemiddeld een glas water meer verspild als er géén stickers op de waterkoker stonden. Hier kan in de meeste gevallen nog een hele kop thee extra van worden gezet! En naar verwachting zal dit effect nog groter kunnen zijn wanneer mensen de stickers zelf oppakken vanwege het commitment principe en de reminder cue. Zo zie je maar dat een klein duwtje in de juiste richting een grote impact kan maken.

Heb jij ook een uitdaging op het gebied van gedragsverandering?

Opdrachten als deze laten ons psychologische hart een stukje sneller kloppen. We openen bij Unravel Behavior graag onze wetenschappelijke schatkist om de wereld een stukje mooier of veiliger te maken. Heb jij ook een uitdaging op het gebied van gedragsverandering? Aarzel dan niet om contact op te nemen. We helpen je graag! 

Laten we koffie drinken

Unravel Behavior is een marketingbureau. Maar dan net een beetje anders. We verenigen creativiteit met neuromarketing. Kunst met wetenschap.

Door bewezen technieken uit psychologie maken wij jouw marketing effectiever en behaal je meer omzet.

Plan een koffie via onze Chatbot

Diede VendrigNeem contact op met Diede:
030 22 70 410 | diede@unravelbehavior.com
Onze klanten

We mean business with